به گزارش تیکا به نقل از تیکا، «سید عباس عراقچی» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در گفتوگو با رسانه قطری، درباره مسائل مختلف منطقهای و بینالمللی اظهارنظر کرد.
عراقچی در مصاحبه با «العربی الجدید» که روز دوشنبه و در پرواز بازگشت خود از سفر ترکیه به ایران انجام شد، از نگرانی خود نسبت به فروپاشی روند مذاکرات آستانه گفت و تاکید کرد که این روند به آسانی قابل جایگزینی نیست.
او درباره سفر روز دوشنبهاش به آنکارا اظهار کرد: تهران همواره به دنبال رایزنی و گفت وگو با ترکیه درباره اختلافنظرهاست. مقدماتی برای آرام کردن اوضاع در سوریه و ایجاد فرصتی برای ارائه یک ابتکار عمل دائمی در دست انجام است.
همچنین وزیر خارجه ایران از قصد خود برای سفر به روسیه جهت بررسی تحولات اخیر سوریه خبر داد و گفت گسترش فعالیتهای گروههای تروریستی در سوریه، بیش از ایران به کشورهای همسایه آن همانند عراق اردن و ترکیه آسیب میزند.
او در پاسخ به سوالی درباره تحولات سوریه تصریح کرد در صورتی که دولت سوریه از ایران بخواهد نیرو به سوریه اعزام کند ما این درخواست را بررسی خواهیم کرد.
عراقچی در این مصاحبه بار دیگر موضعگیری رسمی تهران درباره روابط با همپیمانان خود در محور مقاومت منطقه را تکرار کرد و گفت: ایران برای گروههای مقاومت موجود در کشورهای عربی دستورالعمل صادر نمیکند و با آنها روابط تشکیلاتی ندارد بلکه حامی آرمان آنها بوده و در صورت نیاز کمکهایی را به آنها ارائه میکند.
او درباره احتمال امضای توافقی جهت توقف حملات رژیم صهیونیستی به غزه گفت: اگر اسرائیل در مذاکرات با حماس برای برقراری آتش بس و آزادسازی گروگانها ورود کند این به معنای شکستی برای اسرائیل است.
این دیپلمات ایرانی درباره روابط ایران با عربستان گفت این روابط در سطح خوبی پیش میرود و جدای از روابط موجود میان تهران و آمریکا است.
عراقچی در خصوص مذاکرات ایران با اروپا درباره پرونده هستهای نیز گفت که «تهران دلایل بسیاری برای بدبینی نسبت به این مذاکرات دارد، تهران در حال حاضر قصد گفتوگو با واشنگتن را ندارد چراکه زمینه چنین گفتوگویی وجود ندارد و منتظر هستیم ببینیم دولت جدید آمریکا سیاستهای خود را چگونه تعیین خواهد کرد».
ایران و ترکیه دیدگاههای مشترک و اختلافنظرهایی درباره مسائل منطقه دارند
عراقچی در پاسخ به این سوالی درباره ارزیابی از نتایج گفتوگوهای خود در دمشق و آنکارا درباره تحولات شمال سوریه و راهحلهای آن گفت: گروههای تروریستی پیشروی در سوریه داشتند، سپس ارتش سوریه و مقاومت مردمی در برخی مناطق آنها را متوقف و وادار به عقب نشینی کرد و ارتش سوریه و مقاومت مردمی آن در برخی نقاط دیگر پیشروی کردند، این شرایط در سوریه دائماً دست خوش تغییر است و میتواند برعکس شود؛ ۲ طرف تدابیری را برای تغییر شرایط موجود به نفع خود در پیش میگیرند، همزمان نیز باید رایزنیهای سیاسی میان کشورهای اصلی منطقه و یا حتی کشورهایی که تعدادی از شهروندانشان در این بحران دست دارند، انجام شود.
او گفت: این رایزنیها در وهله اول به شفافسازی موضعگیریهای کشورها برای یکدیگر و رفع سوءتفاهمها کمک میکند و مانع از برداشتهای اشتباه میشود. طبیعی است که در هر تحولی میان کشورهای مسلمان منطقه، منافع و پیامدهای آن زمینهساز ورود آنها به موضوع باشد. در تحولات اخیر نیز با توجه به اشتراکات تاریخی و مواضع مشترک و مستمر جهت هماهنگسازی اقدامات، باید رایزنیهایی در سطوح بالا میان ایران و سوریه انجام شده و نیز رایزنیهایی میان کشورهای موثر در پرونده سوریه آغاز شود.
وزیر خارجه ایران تصریح کرد: به همین دلیل من به ترکیه سفر کردم و در آنجا با (هاکان فیدان) وزیر خارجه این کشور گفتوگوهایی داشتم. ایران و ترکیه دیدگاههای مشترکی در خصوص بسیاری از مسائل منطقه و خارج از آن دارند و البته طبیعی است که اختلاف نظرهایی نیز دارند. در هر ۲ حالت ما با هم گفتوگو میکنیم و در خصوص مشترکاتمان، هماهنگی و همکاری داریم و در موارد اختلاف نیز سعی میکنیم از طریق گفتوگو به راه حلی برسیم و در صورتی که راه حلی وجود نداشت، ما باید برای جلوگیری از سوءبرداشت به خوبی یکدیگر را درک کنیم.
عراقچی گفت: من برای تکمیل این سفر با دیگر کشورهای با نفوذ و موثر و یا آنهایی که منافع مشروع و مشترک و یا نگرانیهای مشترک دارند، همانند آنهایی که برخی از شهروندانشان در گروههای تکفیری عضویت دارند، رایزنی خواهم کرد؛ در کل جهان اسلام و منطقه به دیدگاه مشترکی در خصوص مسائلی چون تروریسم و راه مقابله با رژیم صهیونیستی که منبع این بحران محسوب میشود، نیاز دارند.
به روسیه و کشورهای دیگر سفر میکنم
عراقچی در پاسخ به این سوال که آیا به روسیه نیز سفر خواهد کرد، گفت: بله قصد دارم به روسیه، عراق و چند کشور دیگر سفر کنم و هماهنگهای لازم برای انجام این سفر در دست انجام است.
وزیر خارجه ایران درباره تاثیر سفرهای دیپلماتیک خود در رفع نگرانیهای ایران در خصوص تحولات سوریه گفت: گسترش فعالیتهای گروههای تروریستی و افزایش قدرت آنها در سوریه به نفع هیچ کشوری نبوده و چه بسا به کشورهای همسایه سوریه بیشتر از ایران آسیب میزند. فکر میکنم این کشورها از جمله ترکیه، عراق و اردن نگرانیهای بیشتری داشته و سریعتر از سایرین تحت تاثیر تحولات داخلی سوریه قرار میگیرند و در صورت گسترش تروریسم در سوریه، این سه کشور به دلیل مرزهای طولانی مشترکی که با سوریه دارند با تهدیدی مواجه خواهند شد.
او گفت: در واقع منطقه ما به ثبات و صلح نیاز دارد و اگر از این موضوع مراقبت نکنیم تجربه سالهای گذشته ما نشان میدهد که ثبات منطقهای میتواند مختل شود. ما تجربه گروه تروریستی داعش و جنایات و حملاتش به کشورهای منطقه را داریم احتمال زیادی برای پیدایش چنین گروههایی وجود دارد. بر این اساس نگرانیهای مشترکی در خصوص توسعه گروههای تکفیری تروریستی در سوریه وجود دارد و ما باید با هم با این مسئله مقابله کنیم.
سازمان ملل ماهیت گروههای تروریستی را تایید کرده است
عراقچی در پاسخ به این سوال که آیا ایران هر سوری مخالف بشار اسد را تروریست میداند، گفت: موضوع مخالفت با آقای بشار اسد نیست، مخالفان و منتقدان همواره میتوانند نظرات خود و دلایل مخالفتشان را از طریق ساز و کارهای قانونی اعلام کنند اما این با اقدام مسلحانه علیه نظام حاکمی که کرسی در سازمان ملل داشته و مسوول دفاع از سرزمین و کشور است، متفاوت است. در وهله اول ما با هیئت تحریر الشام یا جبهه النصره- مواجه هستیم که سازمان ملل آن را تروریستی میداند، تردیدی نیست که مخالفانی در داخل سوریه وجود دارند که پیش از این دولت سوریه با آنها همکاری داشت و گفتوگوهایی را با آنها انجام داد؛ منظور از تروریستها گروههای تروریستی هستند که برای رسیدن به اهداف سیاسی خود به سلاح و خشونت متوسل میشوند و افراد بیگناه را به قتل میرسانند و سازمان ملل نیز ماهیت این گروهها را تایید کرده است.
وزیر خارجه ایران در پاسخ به این سوال که چرا همپیمانان ۲ طرف در منطقه پس از ۱۳ سال از آغاز بحران سوریه و تا این لحظه موفق به رسیدن به راهحلی برای این بحران نشدند، گفت: این همان کاری بود که ما در روند آستانه انجام میدادیم که با همین هدف توسط ایران، ترکیه و روسیه و برای حمایت از مردم و دولت سوریه در زمینه اجرای اصلاحات، برقراری آرامش و آشتی ملی و حل مسائل مشابه تشکیل شد. سه کشور تعهد دادند جناح های نزدیک به خود را مهار کنند و من به شدت نسبت به فروپاشی روند آستانه نگران هستم که شکست در تحقق اهداف آن موجب فروپاشیاش شود، در حالی که یافتن جایگزینی برای این روند آسان نیست پس از رایزنیهایم با آقای فیدان توافق کردیم هرچه سریعتر نشستی برای روند آستانه برگزار شود و این میتواند اقدام خوبی باشد.
او درباره اتهامات ۲ طرف سوری به یکدیگر در خصوص حملات در مناطق کاهش تنش مطابق روند آستانه گفت: ببینید ما انکار نمیکنیم که دولت سوریه مرتکب خطاهایی شده و یا میشود، مخالفان نیز چنین هستند اما در مورد گروههای تروریستی مسلح ماهیت و هدف آنها مشخص است، بله این مسئله مهم است که اگر مشکلی وجود داشت به حل آن بیندیشیم من فکر میکنم زمانی که یک مشکل خانوادگی پیش میآید، هیچ کس تروریستی را برای کشتن برادرش نمیآورد؛ آنچه مطرح میشود بهانه است، ما نباید فراموش کنیم که حلب و ادلب بخشی از جغرافیای سوریه هستند و باید به تمامیت ارضی سوریه احترام گذاشته شود.
این دیپلمات ایرانی در خصوص اعزام نیرو به سوریه نیز گفت: این مسئله در گرو خواست دولت سوریه است، اگر چنین درخواستی مطرح شود آن را بررسی خواهیم کرد.
گفتوگوی مسوولانه، صریح، سازنده و شفافی در ترکیه داشتیم
وزیر خارجه ایران در پاسخ به این سوال که آیا در سفر خود به آنکارا ابتکار عملی را در خصوص بحران فعلی جهت بررسی آن با مسئولان ترکیه و سپس روسیه ارائه کرده یا خیر، گفت: ما در آغاز مرحله رایزنیهای سیاسی و نیز مهار تنش جهت حفاظت از جان ملت سوریه و ایجاد مسیری برای ارسال کمکها برای مردم هستیم، سپس مذاکرات روند آستانه را فعال خواهیم کرد و مسئولیت سازمان ملل برای حفظ صلح جهانی را یادآور شده و بر لزوم افزایش اقدامات علیه گروههای تروریستی مندرج در لیست این سازمان تاکید میکنیم و همچنین رایزنیها را با سایر کشورهای مهم منطقه همانند اردن عراق مصر عربستان قطر و دیگر کشورها گسترش میدهیم و همچنین مذاکراتی با کشورهایی خواهیم داشت که جبهه النصره، هیئت تحرالشام یا دیگر گروههای تروریستی شهروندان آنها را به شکل غیرقانونی به خاک سوریه منتقل کردند. اینها آمادگیهایی است که برای آرام کردن اوضاع و ایجاد فرصت جهت ارائه ابتکارعملی دائمی و پیگیری برقراری اجرای این راه حل خواهیم داشت.
او در پاسخ به این سوال که برخی در تهران، ترکیه را به حمایت از مخالفان سوریه برای انجام این اقدامات متهم میکنند، گفت: ترکیه همانند هر بازیگر دیگری در سوریه روابط و مشترکاتی و همزمان نیز نگرانیها و دغدغههایی دارد. ما همواره با ترکیه در خصوص چگونگی رفع این نگرانیها و یا تامین منافع ناشی از این روابط و مشترکات رایزنی میکنیم. روند آستانه به همین دلیل آغاز شد تا سازوکارهایی جهت جلوگیری از تبدیل نگرانیهای کشورها به درگیریها ایجاد شود و ما از ترکیه انتظار داریم در این مسیر حرکت کند.
عراقچی در ادامه این بخش از مصاحبه با العربی الجدید، ارزیابی خود از مذاکرات با وزیر خارجه ترکیه را اینگونه بیان کرد: گفتوگوی مسوولانه، صریح، سازنده و شفافی داشتیم. در سفر قبلی نیز در خصوص شرایط فلسطین مذاکراتی انجام دادیم. این بار مذاکرات شامل مسئله سوریه نیز بود. همواره به دنبال رایزنی و گفتوگو درباره اختلاف نظرهایمان و تقویت نقاط مشترک دیدگاههایمان در خصوص مسائل مختلف هستیم. در این دیدار تاکید کردم نباید نقش رژیم صهیونیستی در ایجاد تنش آشوب و درگیریها در منطقه و سوریه نادیده گرفته شود، این غفلت اشتباه بزرگی است و ما کاملاً از دولت سوریه حمایت میکنیم.
درخواست سوریه از ترکیه غیرمنطقی نیست
وزیر خارجه ایران درباره پیشنهادهای مطرح شده از سوی ترکیه در ۲ سال گذشته برای انجام دیداری میان «رجب طیب اردوغان» رئیسجمهور این کشور و «بشار اسد» همتای سوریه او و شرط دمشق برای این دیدار و نظر برخی از کارشناسان در خصوص اینکه اگر این دیدار انجام شده بود تحولات اخیر رخ نمیداد، گفت: جمهوری اسلامی ایران همواره از گفتوگو میان دولتهای ترکیه و سوریه حمایت کرده ما ۲ طرف را به انجام این گفتوگو تشویق کردیم، دولت سوریه خواستار عقبنشینی ترکیه از خاک خود بوده و همچنان نیز همین خواسته را دارد که البته این درخواست غیرمنطقی نیست و اینکه میخواهد ترکیه جدول زمانی را برای این اقدام تعیین کند. این موضع دولت سوریه است و تاکنون گفتوگوهایی میان آنها انجام نشده است.
او تصریح کرد: ما همواره بر این باوریم که گفتوگو میان ۲ طرف ضرورت دارد اما درخواست سوریه نیز غیرمنطقی نیست. ایران باور دارد که گفتوگو میان ترکیه و سوریه لازم است اما ورود به گفتوگویی نتیجهبخش از موضع برابر نیازمند درک خواسته دولت سوریه برای به رسمیت شناختن حق حاکمیت ملی و تمامیت ارضی و احترام به آن است و این غیر منطقی نیست.
او در واکنش به صحبت خبرنگار العربی الجدید که ایران دمشق را برای مخالفت با دیدار با اردوغان تحت فشار گذاشت در حالی که روسیه برای موافقت با این دیدار به دمشق فشار آورد، گفت: نه این مسئله کاملاً برعکس است، ما همواره به انجام گفتوگو در هر سطحی توصیه کردهایم. معمولاً گفتوگو از سطوح پایین آغاز میشود و به سطوح بالا و میان سران کشورها میرسد. مهم این است که روابط خوب میان ۲ کشور همسایه سوریه و ترکیه ایجاد شود ما به این گفتوگو توصیه میکنیم. شرط عقب نشینی نیروهای ترکیه از خاک سوریه را نیز خود دولت سوریه تعیین کرده و نمیتوان آن را غیر منطقی دانست.
سوریه در خط مقدم مقابله با رژیم صهیونیستی واقع شده است
وزیر خارجه ایران درباره سیاست جمهوری اسلامی ایران از ابتدای بحران سوریه و حمایتش از دمشق گفت: مسائل داخلی سوریه مربوط به سوریه و مردمش است. رویکرد ما در خصوص سوریه بر این اساس است که این کشور در خط مقدم مقابله با رژیم صهیونیستی واقع شده و این از موضع مقاومت نشات میگیرد، رویکرد ما در گذشته این بود که آنچه در سوریه اتفاق بیفتد، در اکثر مواقع به دستور عوامل خارجی به ویژه رژیم صهیونیستی است تا سوریه از محور مقاومت خارج شود.
عراقچی گفت: اگر واقعاً هدف انجام اصلاحات دموکراتیک بود باید به شیوه دیگری اقدام میشد اما هدف واقعی و پشت پرده که بسیاری از کشورهای منطقه به آن توجه نمیکنند، توطئهای صهیونیستی برای خارج کردن سوریه از محور مقاومت است. ورود جمهوری اسلامی ایران و حمایت از دولت سوریه بر این اساس انجام گرفت. ما از انجام هرگونه اصلاحات عادلانه و مسالمت آمیز حمایت کردیم. اساساً مذاکرات روند آستانه با هدف حمایت از این اصلاحات آغاز شد با وجود این پیشرفت خوبی حاصل نشد و این یک نقطه ضعف است اما اصل مسئله هنوز وجود دارد و آن توطئه صهیونیستی برای خارج کردن سوریه از محور مقاومت است.
عراقچی در پاسخ به این اظهارات خبرنگار العربی الجدید درباره وجود طرحی منطقهای و بینالمللی برای برچیدن بازوهای ایران در منطقه و تحرکات علیه یمن و عراق پس از لبنان و سوریه گفت: آنها بازوهای ایران نیستند، آنها گروههای مقاومتی هستند که برای اهداف عادلانه خودشان مبارزه میکنند. ملت فلسطین بازوی ایران نیست، آنها برای آزادی سرزمین خودشان مبارزه میکنند، لبنان نیز همینطور برای آزاد کردن سرزمینش مبارزه میکند، گروههای مقاومت برای حمایت از فلسطین وارد عمل شدند. امروز مشکل یمن فقط غزه است.
وزیر خارجه ایران تصریح کرد: میخواهم این را بگویم که رویکرد بسیاری از رسانههای غربی و عربی در این خصوص ناشی از عدم درک عمیق از اساس فکری و پیوند میان کشورها و ملت های اسلامی است که دهها سال است از اشغال اراضی کشور فلسطین، کشتار سیستماتیک ملتی بیدفاع و سکوت غرب در این خصوص رنج میبرند. اشتباه است که بگوییم ایران بازوهایی در منطقه دارد، اصلاً به این شکل نیست.
او گفت: ایدئولوژی برای تحقق عدالت وجود دارد که در منطقه به دنبال آن است. ما آن را مقاومت در برابر رژیم صهیونیستی و حملات و جنایاتش مینامیم. آنها برای آزادی سرزمین خودشان و برای حق تعیین سرنوشت ملت فلسطین و برای عدالت مبارزه میکنند. جمهوری اسلامی ایران به این جنبشها دستورالعملی نمیدهد و با آنها روابط تشکیلاتی ندارد بلکه از آرمان آنها حمایت و پشتیبانی میکند و در صورتی که نیاز باشد کمکهایی را به آنها میدهد.
روابط ایران و عربستان در سطح خوبی پیش میرود
او در بخش دیگری از این مصاحبه درباره ارزیابیاش از روابط فعلی ایران و عربستان که در طول ۲ سال گذشته گسترش یافته گفت: روابط ما در سطح خوبی پیش میرود. ایران و عربستان ۲ کشور بزرگ در منطقه هستند و من باور دارم که صلح و ثبات و آرامش و پیشرفت در منطقه در گرو صلح و ثبات و آرامش میان این ۲ کشور و نقشی است که آنها ایفا میکنند. در طول ۲ سال گذشته تحرکی را آغاز کردیم که به نظر موثر بود. میزان تنشها در منطقه تا حد زیادی کاهش پیدا کرد و روابط ایران با کشورهای حوزه خلیج فارس پیشرفت داشت، منطقه و نیز حوزه خلیج فارس در شرایط بهتری قرار گرفت و این به نفع تمامی کشورهای منطقه است و انشاالله همین روند را ادامه خواهیم داد.
وزیر خارجه ایران در پاسخ به این سوال که آیا روابط ایران و عربستان تاثیر مثبتی بر سیاستهای ترامپ در قبال تهران در چهار سال آتی خواهد داشت یا نه تاکید کرد: این ۲ مسئله از یکدیگر جدا هستند، روابط ما با عربستان جدای از چیزی است که میان ما و آمریکا برقرار است.
پاسخ ایران به رژیم صهیونیستی در زمان و شکل مناسب انجام میشود
این دیپلمات ایرانی درباره پاسخ ایران به رژیم صهیونیستی و اینکه آیا تحولات منطقه به عنوان مثال آتشبس در لبنان و غزه میتواند بر این پاسخ تاثیر بگذارد، گفت: منظور ما روشن است، آنچه رژیم صهیونیستی در ۲۶ اکتبر انجام داد حمله جدیدی علیه جمهوری اسلامی ایران بود که با توجه به حق دفاع مشروع به عنوان اصلی ثابت و شناخته شده در قوانین بینالمللی و منشور سازمان ملل حق پاسخ دارد و ما این حق را برای خود محفوظ میدانیم. این حمله در خاک ما انجام شد و باید به آن پاسخ دهیم اما جمهوری اسلامی ایران همواره به شکلی خردمندانه و هوشمندانه عمل میکند و این پاسخ را در زمان مناسب و به شکل مناسب خواهد داد. طبیعی است که تحولات منطقه در زمان و شکل این پاسخ تاثیر دارد، ما در هر صورت نافع منطقه و مقاومت فلسطین و لبنان و سوریه را در نظر میگیریم و در نهایت تصمیمی را اتخاذ خواهیم کرد که نفع بیشتری را برای ایران و منطقه در بر خواهد داشت و آن را اجرا خواهیم کرد.
او در پاسخ به این سوال که آیا تحولات منطقهای بر چگونگی حمله و یا انجام شدن یا نشدن آن تاثیر میگذارد، بار دیگر تصریح کرد: حق ما برای پاسخ محفوظ است اما اینکه چه زمانی و چگونه این پاسخ انجام شود ما تمامی عوامل منطقهای را در این مورد در نظر خواهیم گرفت.
جنگ علیه غزه یک مشکل دارد و آن نتانیاهو است
عراقچی با اشاره به اینکه «ایران پیامی از آمریکا درباره آتشبس در غزه را دریافت نکرده است»، در خصوص پیشبینی خود درباره توقف جنگ غزه در آینده ای نزدیک گفت: فکر میکنم جنگ علیه غزه یک مشکل دارد و آن نتانیاهو است که در بنبست گیر افتاده است. هدف رسمی اسرائیل از ورود به غزه ارتکاب تمامی این جنایتها و کشتارها نابودی حماس و آزادسازی زندانیهایش بود، اما امروز حماس با وجود اینکه حملات بسیاری را دریافت کرده همچنان وجود دارد و نابود نشده و همچنین اسرا نیز آزاد نشدند .
وزیر خارجه ایران ادامه داد: اگر اسرائیل وارد مذاکرات با حماس در خصوص آتشبس و آزادسازی گروگانها شود این نیز به معنای شکست اسرائیل است، یعنی اسرائیل در تحقق اهداف خود شکست خورد و مجبور به مذاکره با حماسی شد که میخواست آن را نابود کند. در خصوص حزبالله نیز همین اتفاق افتاد و هیچکس نمیتواند بگوید که اسرائیل در لبنان پیروز شد. ورود اسرائیل به مذاکرات اجباری و به دلیل تلفات و خساراتش بود و این به معنای شکست اسرائیل است. این همان مشکل اسرائیل در جنگ غزه است و جهان باید مداخله کند و به جنایات رژیم صهیونیستی و نخستوزیرش پایان داده و جنگ نسلکشی در آنجا را متوقف کند.
دلایل بسیاری برای بدبینی ما به اروپا وجود دارد
وزیر خارجه ایران در بخش بعدی این مصاحبه درباره پرونده هستهای ایران و صدور قطعنامهای علیه ایران در شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی و برخی پیشبینیها در خصوص اقدام اروپا برای تحریمهای مجدد و صدور دوباره قطعنامههای ضدایرانی و واکنش ایران به آنها گفت: آمریکاییها و اروپاییها خودشان میدانند که ایران پاسخ خواهد داد. ما به صورت رسمی و شفاف این را به آنها ابلاغ کردیم و آنها باید تصمیم بگیرند که میخواهند به سمت درگیری بروند یا همکاری. انتخاب ما همکاری است. ما از آقای رافائل گروسی (مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی) برای سفر به تهران پیش از نشست شورای حکام دعوت کردیم و روند همکاری با ایشان را آغاز کردیم. فصل جدیدی از همکاریها را به ایشان ارائه کردیم اما غربیها مانع این کار شده و قطعنامه را صادر کردند. امیدواریم این روند اصلاح شود و به همکاریها برگردیم تا به راهحلی توافقی برسیم.
عراقچی در پاسخ به سوالی درباره دلیل بدبینیاش نسبت به مذاکرات اخیر با اروپا قبل از آغاز آن گفت: دلایل بسیاری برای بدبینی ما وجود دارد، در کل اگر روند مذاکرات و همکاری پیشرفتی نکند و نتوانیم پس از مذاکره به توافقی برسیم و آنها مکانیسم ماشه در توافق هستهای را راهاندازی کنند، در آن صورت به نقطه بحران خواهیم رسید.
بستر گفتوگو با آمریکا وجود ندارد
وزیر خارجه ایران در بخش پایانی مصاحبه خود با العربی الجدید درباره امکان گفتوگوی تهران با ترامپ در دوره دوم ریاست جمهوری او اظهار کرد: دولت جدید آمریکا هنوز تشکیل نشده و مواضع خود را اعلام نکرده و مشخص نیست که آیا میخواهد آسیبهای عملکرد سابق خود را برطرف کند یا نه و آیا تمایلی به همکاری بر اساس اصل احترام مسوولیت پذیری و تعهد در ارزیابی مداخلههای دولتهای قبلی از زمان کودتای سال ۱۹۵۲ تا حمایت علنی از صدام در جنگ را دارد یا نه؛ ابتدا باید این مسائل روشن شوند.
عراقچی گفت: در حال حاضر قصد گفتوگو نداریم چرا که بستر چنین گفتوگویی وجود ندارد، باید منتظر باشیم ببینیم دولت جدید آمریکا سیاستهای خود را چگونه وضع و اجرا میکند، آن وقت ما سیاستهای خود را ترسیم خواهیم کرد.
310310
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "ابتکار ایران برای حل بحران سوریه" هستید؟ با کلیک بر روی بین الملل، به دنبال مطالب مرتبط با این موضوع هستید؟ با کلیک بر روی دسته بندی های مرتبط، محتواهای دیگری را کشف کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "ابتکار ایران برای حل بحران سوریه"، کلیک کنید.